Går du med tanker om at anskaffe dig en ladestand i København, men er i tvivl om, hvad du egentlig skal tænke på? 3,7kW, 11kW, belastningsbalancering – hvad betyder det egentlig? Vi har samlet de mest almindelige spørgsmål og svar om opladning af elbil hjemme.
Læs mere: Ladeboks hjemme til elbil montering i København
Hvilken effekt på ladestand skal jeg bruge og hvor hurtigt lades elbilen op?
Effekten afhænger af din hovedsikring. En 3,7kW ladestand bruger 16A i enkeltfase og fungerer for de fleste. De mest almindelige hjemmesikringer er 20A eller 25A, så boksen kan bruges uden problemer. En 3,7kW ladestand kan oplade omkring to miles af kørsel i timen, hvilket betyder, at der natten over er blevet opladet omkring 200km af elektrisk kørsel. Har du en opladningshybrid, er den fuldt opladet efter blot et par timer.
– En 11kW ladestand er et fremtidssikret alternativ, der bruger 16A i tre faser på samme tid, perfekt hvis du har en ren elbil. Den kan lades op med højere effekt end ladehybriderne som normalt kører med 3,7kW. Der er aldrig en fare med en stærkere kasse end bilen kan klare, det er bilen der styrer. Højere effekt end nødvendigt er unødvendig. Hvis du ikke kører mere end et par kilometer om dagen og sjældent kører 300 kilometer to dage i træk, vil en 3,7kW være tilstrækkelig.
Hvad er belastningsbalancering?
Gennem lastbalancering udnyttes effekten bedre i huset, og du undgår, at sikringen springer. Belastningsbalancering betyder også, at du ikke behøver at sikre dit netværksabonnement, men kan klare dig på 16A eller 20A hovedsikring.
Lastbalancen sikrer, at ladestand kun udnytter det frie rum mellem forbruget i huset og hovedsikringen. Den dag, hvor husets elforbrug er højt, sørger belastningsudligningen for, at ladeboksen ikke bruger fuld strøm. Når husstanden ikke bruger så meget strøm, for eksempel om natten, bliver der givet mere strøm til elbil-opladningen. Hvis man ikke passer på med hvornår man bruger sin strøm, så kan problemer som sprunget sikring, i princippet opstå dagligt.
Vælg en ladestand København med smarte tjenester
Det er smart at vælge en ladeløsning, hvor man kan se og følge sit forbrug. Skal du for eksempel sælge huset, kan det være godt at vise, hvor meget af elforbruget, der er gået til bilen, så det ikke indgår i husets normale forbrug. En elektriker kan rådgive dig bedst muligt.
Med planlagt opladning kan du vælge at lade op, når det er billigst. Måske har du en strømtakst, som betyder, at du betaler ekstra for elforbrug på bestemte tidspunkter? Ved skemalægning har du mulighed for at vælge at opkræve på tidspunkter, hvor belastningen på elnettet er lav og dermed undgå strafgebyr. Her er penge at spare! Måske kører du bil i tjenesten og har brug for information til, hvad du har ladet op derhjemme, så det er nemt, hvis du kan se, hvor meget strøm der er forbrugt.
Et sidste tip: Når du overvejer at installere en ladestand København, så planlæg lidt for, hvordan livet og behovet kommer til at se ud derhjemme i fremtiden. Er I to i en husstand, der skal have en bil, er sandsynligheden stor for, at der er to elbiler, der står hjemme i garagen om et par år. Skulle det være smart nu at vælge dobbelte ladestik på ladestanden.
Få mere rådgivning af København Elektriker.